Всеукраїнська Федерація Петанку
Ukrainian Federation of Petanque

Вхід до сайту

Наші партнери

F.I.P.J.P.
Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal
http://fipjp.org/
 
CEP
Confédération Européenne de Pétanque
https://www.cep-petanque.com

The World Games sports
https://www.theworldgames.org/
 
C.M.S.B.
Confédération Mondiale des Sports de Boules
https://www.cmsboules.org

Support Committee for the candidature of Boules Sport at the Olympic Games 2024.
https://www.boules-sport.org/

 
F.I.B.
Fédération Internationale de Boules
 
C.B.I.
Confederazione Boccistica Internazionale

18 квітня 2014 року в Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця урочисто відкрито спортивний майданчик для стародавньої гри – петанку.

У святі взяли участь директор Французького культурного центру Г. Мартен, віце-президент Всеукраїнської федерації петанку Д. А. Мезев, представник департаменту спортивних іміджевих проектів та маркетингу Харківської міської ради А. С. Чубаров, студенти та викладачі ВНЗ. Організатори та почесні гості розповіли про історію, правила та популярність гри в багатьох країнах світу, підкреслили її доступність для будь-якого віку.

Ректор ХНЕУ імені С. Кузнеця Пономаренко В. С. привітав учасників та зазначив важливість цієї події в контексті міжкультурного спілкування та спортивного розвитку особистості.

Першими відкрили змагання ректор ХНЕУ ім. С. Кузнеця та директор Французького культурного центру. Після чого гравців розділили на команди. Гра пройшла у дружній атмосфері, визначено команди переможців, які отримали дипломи та медалі.

Для довідки. Ігри, схожі на петанк, існували ще в Стародавній Греції та Стародавньому Римі. Після падіння Римської імперії ця гра була забута і відродилася в середні століття в Франції. У тому вигляді, в якому вона відома в наші дні, петанк з'явився в 1907 році. В даний час гравці в петанк об'єднані в Міжнародну федерацію. Ціль гри полягає в тому, що учасники двох команд на майданчику розміром 15 на 4 м по черзі кидають металеві кулі, намагаючись якомога ближче покласти свою кулю поруч з маленькою дерев'яною кулею - кошоне (фр. Cochonnet - порося). При цьому металева куля може зачепити кошоне, або збити кулю суперника, щоб відштовхнути його. Головне, щоб в кінці гейму один або декілька куль твоєї команди виявилися ближче до кошоне, ніж кулі суперника. За кожну таку кулю нараховується одне очко. Гра продовжується до 13 очок. Грати в петанк можна на будь-якому майданчику: піщаному, грунтовому, гравійному і т. д. Розміри і вага куль: кошоне - 30 мм, металеві – 70,5 -80 мм, вага – 650 - 800 г. Кількість гравців:  не менше двох, грають рівними складами. Вікових обмежень немає.

Інстаграм

FaceBook

Виробники

Металеві кулі

 

М’які кулі